Υπεγράφη στις 30 Δεκεμβρίου 2014, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου Ν.4203/2013 με τις διατάξεις για το NET METERING στην Ελλάδα, η αναμενόμενη Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες για την αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταικα από αυτοπαραγωγούς (ιδιώτες και επαγγελματίες). Παρακάτω θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την Υπουργική Απόφαση, για τις τιμες και το κοστος ενός τέτοιου διασυνδεδεμένου φωτοβολταϊκού συστήματος Net Metering με επώνυμα πάνελ (π.χ. Panasonic, SHARP κ.ά.) και inverter δικτύου (Sma, Enphase κ.ά.), για το χρόνο αποσβεσης και για την σωστή επιλογή του μεγέθους του συστήματος για να μηδενίστε το λογαριασμό ρεύματος του σπιτιού ή της επιχείρησή σας – ακόμη και αν αυξήσετε την κατανάλωση.

Net metering για κατοικία

Ένα σπίτι (100τμ) με κατανάλωση 5.000kWh και αντλία θερμότητας με κατανάλωση 3.000kWh (ετησίως) θα πλήρωνε στη ΔΕΗ 1.900€. Με ένα φωτοβολταικό netmetering 5kWp με κόστος κάτω από 8.000€ (με ΦΠΑ) θα εκμηδενίσει το κόστος ρεύματος. Η απόσβεση θα γίνει σε λιγότερο από 5 χρόνια! Απόδοση επένδυσης 20%!

Ακόμη και μία μικρή κατοικία με ενεργειακές ανάγκες κάτω από 3.000kWh και κόστος ηλεκτρισμού περίπου 500€ ετησίως, με ένα σύστημα νετ μετερινγκ 2kWp κόστους περίπου 4.000€ θα αποσβέσει την επένδυσή της σε λιγότερο από 8 χρόνια.

Net Metering για Ξενοδοχείο

Αν πάμε σε ένα παράδειγμα μικρής επιχείρησης (ξενοδοχείο) που εγκαθιστά ένα σύστημα net metering ισχύος 20kWp με κόστος 23.000€+ΦΠΑ, τότε το ξενοδοχείο θα μειώσει κατά τουλάχιστον 30.000kWh ετησίως τους λογαριασμούς της, δηλαδή περισσότερο από 5.000€ εξοικονόμηση. Αν ληφθεί υπόψην οτι η δαπάνη εκπίπτει κατά ποσοστό 26% (ανουάριος 2015) τότε η απόσβεση της επένδυσης αγγίζει τα 3 έτη.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι τα φωτοβολταϊκά και μετά από 25 χρόνια θα λειτουργούν εξίσου καλά, γεγονός το οποίο σημαίνει οτι το κεφάλαιό μας θα παραμένει δικό μας να το αξιοποιήσουμε κατα το συμφέρον μας (είτε προσθέτοντας μπαταρίες και φτιάχνοντας ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης, είτε συνεχίζοντας τη σύμβαση αυτοπαραγωγής).

Πλεονεκτήματα net metering

Το net metering έχει αναρίθμητα θετικά χαρακτηριστικά:

  • Η κατανάλωση γίνεται κοντά στην παραγωγή μειώνοντας τις απώλειες στα καλώδια.
  • Ο ιδιώτης ή ο επαγγελματίας δεν εξαρτάται από το κράτος για να επιδοτηθεί και εν τέλει να πληρωθεί για την επένδυσή του.
  • Τα ελληνικά νοικοκυριά μπορούν να ξεχάσουν το κόστος ρεύματος μια για πάντα!
  • Όσες αυξήσεις και αν κάνει η ΔΕΗ δεν υπάρχει επιβάρυνση...
  • Η χώρα μας απαλάσσεται από ενεργειακές εξαρτήσεις - κόστη.
  • Μειώνονται οι εκπομπές CO2.
  • Ελαχιστοποιείται η περιβαλλοντική επιβάρυνση περιοχών κοντά σε εργοαστάσια παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη.